Aastip: Fuiven met de pinda – Marc Vervoort

In dit leerzame artikel vertelt Marc Vervoort over zijn favoriete partikel: de pinda! Naast dat deze rakkers prima smaken bij een flesje bier of fris, zijn ook de karpers helemaal gek op dit peulvruchtje (ja, het is géén nootje). Marc deelt met jullie hoe hij deze aasjes inzet en waarom iedereen de pinda een keer zou moeten proberen!

Marc aan het woord: Hete dagen worden afgewisseld met zwoele en korte nachten. Een stijgende watertemperatuur en de hoogstaande zon zorgen voor een ontwikkeling bij de flora en fauna in en om het water. Deze ontwikkeling brengt een boost van natuurlijk voedsel met zich mee, ten voordelen voor de karper en vaak ten nadelen van de visser. Het natuurlijke voedsel vormt voor de karper een veilige voedselbron, waardoor het beestje niet meer afhankelijk is van het door de visser aangeboden voedsel in de vorm van boilies!

Concurreren met natuurlijk voedsel is niet altijd even makkelijk!

Het hele jaar door worden de meeste (dressuur)wateren intensief bevist met boilies. Vaak kennen de karpers het klappen van de zweep en is deze aassoort in mijn opinie niet altijd een effectieve keuze. Voor afwijking van het aangeboden aas door andere vissers, maak ik graag gebruik van partikels. In dit artikel neem ik jullie mee naar een partikel die zich uitstekend loont voor de warmere maanden en welke ik maar wát graag inzet om anders te vissen dan de meute: de pinda.

Ook de karpers zijn verzot op deze lekkernij!

Boilies worden enorm veel gebruikt, het is hoog tijd voor iets anders!

In tegenstelling tot alle andere partikels behoort deze aassoort niet tot de groep noten of zaden, maar tot de groep peulvruchten. Niet alleen wij mensen grijpen graag naar een handje pinda’s, ook de karpers zijn verzot op deze lekkernij!

De pinda heeft Marc al enorm veel succes opgeleverd!

WEINIG GEBRUIKT

De reden waarom er weinig gebruik wordt gemaakt van deze aassoort komt naar alle waarschijnlijkheid door de tijdsintensieve bereiding en risico’s die pinda’s met zich meebrengen. Een pinda bevat namelijk waterstofcyanide, ook wel blauwzuur genoemd. Blauwzuur wordt van nature door de plant aangemaakt ter zelfbescherming voor vraat door dieren en vormt daarmee een gif voor dieren, waaronder karpers. Blauwzuurverbindingen worden onder andere aangetroffen in abrikozenpitten, walnoten, kersenpitten, perzikpitten, koffiebonen, beukennoten en nog 1000 andere soorten planten en pitten.

Pinda’s brengen de nodige risico’s met zich mee. Een goede bereiding is cruciaal!

Voordat er met pinda’s gevist mag worden moet de pinda’s worden ontdaan van het aanwezige blauwzuur. Tijdens de bereiding worden de pinda’s voor een bepaalde duur tot een hoge temperatuur verhit. Het water waarin de pinda’s worden bereid, wordt meerdere malen afgeschud om de afgescheiden schadelijke stoffen van de pinda te verwijderen.

Let goed op bij het bereiden van pinda’s. Onjuiste bereiding kan tot sterfgevallen leiden!

In mijn huidige drukke bestaan in de vorm van een werk/studiecombinatie, zie ik het bereiden van pinda’s of andere partikels als verloren vistijd. Toch maak ik maar al te graag gebruik van dit onderscheidend stukje aas en kies ik voor kakelverse, kant en klare en betrouwbare pinda’s uit het assortiment van Baitworld. Of het nu om vers bereide of geconserveerde pinda’s gaat, de vissen zijn gek op dit aas!

Tijdens een sessie met ‘Chef Baitworld’ bleek maar weer hoe dol de vissen zijn op dit aasje!

EFFECTIVITEIT

Gedurende de zomermaanden zijn karpers vaak en lang actief. Het spijsverteringskanaal van het dier past zich hierop aan. Door de mate van activiteit is de karper bij een warme watertemperatuur in staat om meer en zwaarder voedsel te verwerken dan bijvoorbeeld in het vroege voorjaar (wanneer het spijsverteringskanaal moet herstellen van de winter).

Hoge watertemperatuur? Dat schreeuwt om een portie pinda’s!

Pinda’s zijn de zwaarste aassoort onder de groep ‘partikels’. De peulvrucht bevat 46% vet, 25% eiwit en ongeveer 14% koolhydraten. Deze voedingswaarden zijn voor karpers prima te hanteren tijdens de zomer en vormen een uitstekende energiebron die aansluit op de spijsvertering gedurende het jaargetij. Wanneer de spijsvertering op een laag pitje staat tijdens lage watertemperaturen, is het inzetten van pinda’s vaak minder effectief. Door het hoge vetgehalte van de pinda kunnen karpers sneller verzadigd raken wanneer het dier minder energie verbruikt.

Tijdens lage watertemperaturen is het inzetten van pinda’s vaak minder effectief.

De kracht van de pinda zit in de sterke geur, smaak en het hoge vet/oliegehalte, die van nature aanwezig zijn. Deze eigenschappen zorgen voor een enorme aantrekkingskracht die ongetwijfeld ook op jouw water de interesse zal wekken bij het aanwezige karperbestand. Het hoge oliegehalte van de pinda zorgt voor een afscheiding van geur en smaak, die zich door de waterlagen verspreid. Des te warmer het water, des te meer de oliën zullen werken, des te hoger de attractie zal zijn onder water. Omwille dit feit is de pinda een ware killer gedurende de zomermaanden!

Probeer de pinda’s ook eens in een andere smaak, zoals deze Redskin Pinda’s Kerrie!

In mijn eigen visserij heb ik de pinda op meerdere manier ingezet. Zowel tijdens het struinen als op een voerstek heeft dit prachtige stukje ‘fuif aas’ al meerdere mooie vissen op de mat gebracht!

Pinda’s hebben Marc al een hoop vissen opgeleverd!

INSTANT POWER

Vorig jaar was ik tijdens het struinen op een helder parkwater getuige van een alledaags vreetfestijn van onze gevinde makkers. Het feestmaal werd ditmaal verzorgd door niemand minder dan mezelf en bestond uit een mix van pinda’s en boilies. Tot op de dag van vandaag staat het beeld nog steeds op mijn geheugen gegrift hoe dat de karpers de boilies volledig(!) links lieten liggen en werkelijk alle pinda’s van de voerstek af wisten te filteren. Het deed me op dat moment terugdenken aan mijn jonge jaren toen de funny’s (chocofiguurtjes) uit de hagelslag werden gevist voordat er überhaupt hagelslag op de boterham lag. Nadat alle pinda’s zorgvuldig waren opgepeuzeld lieten de karpers de boilies voor dood achter.

Op helder water kon Marc de kracht van de pinda’s nauwkeurig observeren.

Na het vertrek gooide ik opnieuw een aantal handjes pinda’s over de achtergebleven boilies heen. Wederom slaagde de karpers erin om alle pinda’s weg te werken zonder daarbij een bol te pakken. Nadat de plek nogmaals kaal was geplukt besloot ik om er een rigje  te droppen. Het duurde niet lang voordat de beetmelder een hoge “yes” uitschreeuwde. Het bewijs van de hoge attractie en instant power was voor mij geleverd. Na deze ervaring had ik genoeg vertrouwen in het aas opgebouwd om de bol volledig links te laten liggen voor een langere periode.

Na de bijzondere observatie in helder water wist Marc het zeker: de pinda heeft enorm veel vangkracht!

VOEREN

Ook voor een voercampagne leent de pinda zich uitstekend. Met name op wateren waar veelal met boilies wordt gevist kunnen pinda’s doorslaggevend zijn en onderscheidend vermogen bieden ten opzichte van concurrerende vissers. Het gevaar wat karpers ervaren bij het aantreffen van een voerstek met boilies, wordt bij het inzetten van pinda’s omgezet in interesse naar iets nieuws. Het nadeel van pinda’s ten opzichte van boilies, rust op het feit dat het lastig is om de pinda’s op afstand te voeren zonder het gebruik van een boot.

Pinda’s zijn uitermate geschikt voor de actieve visserij op helder water!

Ik kies in mijn eigen visserij meestal voor een stek waarbij ik zonder moeite de pinda’s vanaf de kant op de gewenste plek krijg middels een voerschep. De wateren in mijn omgeving zijn niet bijzonder groot en lenen zich perfect hiervoor. Het wordt overigens vaak vergeten dat karpers net zo goed vangbaar zijn tegen of in het eigen kantje, waardoor het niet eens nodig is om ver te moeten voeren.

Het wordt overigens vaak vergeten dat karpers net zo goed vangbaar zijn tegen of in het eigen kantje!

Uiteraard worden pilotenwateren waar men met 20 man op twee hectare vist en waar iedereen perse naar de overkant wil vissen uitgesloten. Op deze wateren schijnen karpers alleen aan de overkant of precies op het midden te zwemmen.