Funfishing, echt genieten in het vroege voorjaar

In deze tijd van het jaar vist Marc Vervoort graag op kleinere wateren met een hoge bezetting aan karpers. Hij noemt dit ook wel ‘funfishing’. Volgens Marc hoef je niet het hele jaar achter je targets aan en is een kleine karper al meer dan welkom. 


Marc Vervoort vertelt: In dit artikel neem ik jullie mee in het plezier en de beleving van wat ik noem ‘funfishing’. Dit is een actieve en vermakelijke manier van vissen op karper, waarbij de doelstelling is gericht op het vangen van karper op een relatief, gemakkelijk en niet al te groot water met een hoge bezetting. Deze vorm van karpervissen past uitstekend bij deze tijd van het jaar, waarin het naar mijn mening belangrijk is om jezelf te motiveren met vangsten zodat je plezier hebt tijdens het vissen en de motivatie niet verloren raakt.

Ga op zoek naar een klein, gemakkelijk water.

DRANG NAAR DE WATERKANT

In de gedachte verdwaald door grote vissen, slapeloze nachten en hersenspinsels over strategieën om die ene grote vis op het droge te krijgen. Gedreven worden door targetvissen kan soms gepaard gaan met ontelbare uren die geklopt moeten worden alsof het leven ervan afhangt. Het leven van een gemotiveerde karpervisser gaat wel degelijk over rozen. Het najaarsoffensief liep nog niet zo lang geleden op zijn einde, maar tijd om de stokken erbij neer te leggen is er niet. De drang om aan de waterkant te vertoeven wordt voortdurend gevoed door prikkels vanuit de fysieke- of online omgeving. Het is tijd om de stoute gevoerde laarzen aan te trekken!

Het leven van een gemotiveerde karpervisser gaat wel degelijk over rozen.

Vissen van dit formaat zijn meer dan welkom.

KEUZES, KEUZES EN NOG EEN KEUZES

Als karpervisser heb je te maken met keuzes, keuzes en nog eens keuzes. De keuzes die door de visser gemaakt worden, bepalen of de visser vangt of naast de pot vist. Naar mijn mening kan succes wel degelijk worden afgedwongen, maar is dat geheel afhankelijk van de doelen die door de visser zelf worden gesteld en hoe realistisch de gestelde doelen zijn.

Als karpervisser heb je te maken met keuzes, keuzes en nog eens keuzes.

Mijn doel op een koude ochtend in februari is simpel: een karper vangen. Ik heb geen trek om urenlang doelloos voor me uit te staren, maar behoefte aan actie, plezier, vermaak en karpers. Om dit te realiseren kies ik ervoor om alle lastige putten van formaat links te laten liggen en om een niet al te groot water te bevissen waarop een groot bestand aan karper huist. In deze tijd van het jaar hecht ik waarde aan iedere vangst en geniet ik met volle teugen van de bedrijvigheid tijdens een actieve vorm van vissen.

Probeer het aasgedrag van de karper te triggeren.

EEN GOEDE VOORBEREIDING IS HET HALVE WERK

De dag voordat er gevist wordt zie ik mijn kans schoon, ik rij op en neer om een kilootje mierzoete 12mm Milky CB boilies op en rondom de beoogde stek te verspreiden. Ondanks dat ik geen ervaring heb op het betreffende water, is de overtuiging groot dat de karpers zich daar moeten ophouden. De stek in kwestie is een windstil en ondiep baaitje dat voor een groot deel was bedekt met rietplanten.

In tegenstelling tot de rest van het water is deze stek het meest dicht begroeid en waarschijnlijk de meest comfortabele holding voor de aanwezige karpers. Het tweede voordeel van de stek is de ligging van de begroeide baai in combinatie met de zonstand. De zon zou vanaf zonsopkomst tot zonsondergang invloed kunnen uitoefenen op het activeren van de vissen in de begroeide baai.

Zelf vis ik graag met de Milky CB boilies van Baitworld.

TIJD OM TE GAAN VISSEN

Het is vroeg, het is donker, het witte gras kraakt en het is ijskoud. Het is een ochtend in februari vol uitdagingen waarvan de eerste bestaat uit het verlaten van die o zo warme plek onder de dekens. Het heeft enkele nachten gevroren en de dagtemperatuur is er geen om over naar huis te schrijven. Toch, de dagen worden langer en het zonnetje probeert overdag zijn plaats aan de hemel te vinden. De omstandigheden zijn nog niet optimaal, evenals de watertemperatuur die ergens rond de 5 graden Celsius schommelt. De behoefte om karpers te vangen in deze omstandigheden moest en zou deze dag in vervulling gaan.

Probeer zo attractief mogelijk te vissen.

Met een minimale uitrusting begeef ik mezelf aan het ijskoude water. De hengels worden beide voorzien van een D-rigje met daarop een 15mm fluor pop-up. Voor het vangen van kleine karpers is deze combinatie op stel en sprong veruit mijn favoriet! Ondanks dat ik de dag ervoor een kilo boilies heb gevoerd heb ik gedurende de vissessie geen gebruik gemaakt van boilies. Het voeren heeft puur gediend om de karpers op scherp te zetten en om het aasgedrag te triggeren.

Voor het vangen van kleine karpers is deze combinatie op stel en sprong veruit mijn favoriet!

Een D-rig in combinatie met een fluor pop-up is mijn favoriet!

Tijdens het vissen heb ik gebruik gemaakt van een doodsimpele samenstelling van ingrediënten bestaande uit: paneermeel, zoete mais, rocksalt en een flinke scheut bloodworm liquid. Het resultaat van de samenstelling is een extreem wolkende explosie vol smaak en geurstoffen die nagenoeg geen mogelijkheid geeft om de karpers te verzadigen. De fluor pop-up is op dat moment het enige grotere voedseldeeltje op de stek en wordt zonder twijfel opgeslobberd door de hongerige winterkarpers!

Onlangs een mooie oude spiegel gevangen op dezelfde manier.

VIS OP DE KANT

Tijd voor actie! Na het positioneren van beide hengels duurt het boven verwachting slechts vijf minuten voordat de eerste schelle klanken uit de micron RX de stilte doorbreken. De euforie spat ervan af en de eerste kleine rakker is de klos. Tijdens het opnieuw uitvaren van de hengel merk ik vanuit mijn ooghoek op dat sommige rietstengels spontaan spastische trekjes vertonen.

Kassa, de azende karpers hebben zichzelf verraden en dat met een watertemperatuur van 5 graden Celsius!

Des te langer en dieper ik in de rietkraag staar, des te meer beweging ik constateer in het riet. Kassa, de azende karpers hebben zichzelf verraden en dat met een watertemperatuur van 5 graden Celsius! Het vreet festijn is in volle gang, de ene na de andere karper kan de verleiding niet weerstaan en vergrijpt zich in het pop-upje dat dansend op het voerbed zijn charmes in de strijd gooit tussen de rietstengels.

Deze spiegel kon de felgekleurde pop-up niet weerstaan.

Mijn doel op de koude ochtend in februari was een karper vangen. Dat ik dit doel maar liefst elf keer mocht behalen in een minimaal tijdsbestek, was natuurlijk geweldig! De korte maar succesvolle dagsessie maakt me scherp en motiveert me om opnieuw de stoute gevoerde laarzen aan te trekken om een van onze beschubte vrienden te verschalken.

MARC VERVOORT